De sociale onrust bij zustermaatschappij Air France dreigt een rem te zetten op de groeimogelijkheden bij KLM.

De Franse piloten klagen over een onevenwichtige ontwikkeling van de capaciteit, en lijken daarbij een steeds gewilliger oor te vinden bij het eigen management.

De vliegers vinden dat de uitbreiding van het stoelaanbod bij KLM van de laatste maanden, op zijn minst voor een deel toekomt aan Air France. Bronnen bij KLM bevestigden donderdag dat de directie van Air France ernaar neigt de piloten daarin gelijk te geven.

De kern van het conflict ligt in het strategisch plan voor de jaren tot en met 2020 dat Air France-KLM in 2014 ontvouwde. Daarin is de toekomstige groei van het stoelaanbod sterk afhankelijk gemaakt van kostenbesparingen. Omdat KLM daar meer vorderingen mee maakt dan Air France, is in Nederland meer ruimte voor groei.

Tegenspraak

Dat is in tegenspraak met afspraken die bij de overname van KLM in 2004 zijn gemaakt, ook met de Nederlandse en Franse overheid. De verdeling van het vluchtaanbod zou min of meer gelijk blijven. Dat was sindsdien ook meestal het geval. Maar de laatste maanden groeit KLM, terwijl bij Air France sprake is van stilstand of zelfs krimp.

Een woordvoerster van Air France laat weten dat nog gesproken wordt met de piloten, die als een akkoord uitblijft mogelijk zaterdag het werk neerleggen. ''De directie doet er alles aan om een staking te voorkomen.'' Een verplaatsing van vluchten van Schiphol naar Parijs is evenwel niet aan de orde, benadrukt zij.

Destructief

KLM herhaalde in een reactie dat acties van het Franse personeel ''destructief'' zouden zijn, net nu de luchtvaartgroep na jaren van verliezen weer zwarte cijfers schrijft. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij benadrukte dat Air France zelf opdraait voor de kosten van een eventuele staking.

De vermeende scheefgroei heeft ook de aandacht van aankomend topman Jean-Marc Janaillac van moederbedrijf Air France-KLM, die op 4 juli begint. Volgens dagblad Le Figaro is hij bereid de in 2004 gemaakte afspraken nog eens langs de meetlat te leggen. Dat zal wel in overleg met de Nederlanders gebeuren, aldus de krant.