Prijzen in mei even hoog als een jaar eerder

De prijzen van consumptiegoederen lagen in Nederland vorige maand gemiddeld op hetzelfde peil als een jaar eerder. 

Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend. Ook in april waren goederen en diensten gemiddeld even duur als een jaar eerder.

Onder meer de prijsontwikkeling van pakketreizen drukte de inflatie. Pakketreizen waren in mei ruim 8 procent goedkoper dan een jaar eerder.

Vooral voor bestemmingen als Turkije, Griekenland en Egypte hoefden consumenten minder te betalen. De prijsontwikkeling van andere goederen en diensten had een opwaarts effect, waardoor de inflatie in mei per saldo hetzelfde was als in april.

Alcohol en tabak

Omdat de prijsontwikkeling van energie en voeding sterk fluctueert en de prijzen van alcohol en tabak vaak stijgen door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie exclusief deze productgroepen. De inflatie volgens deze maatstaf daalde in mei naar 0,5 procent. In april was dit nog 0,6 procent en in maart 1,3 procent.

Volgens de geharmoniseerde Europese meetmethode zakte de inflatie in Nederland vorige maand naar min 0,2 procent. De inflatie in de eurozone steeg van min 0,2 procent in april naar min 0,1 procent in mei. ''Daarmee komt de inflatie in Nederland voor het eerst sinds januari 2016 weer onder het niveau van de eurozone'', aldus het statistiekbureau.

Lees meer over:
Tip de redactie