BLAGNAC - Het Europese vliegtuigbouwconsortium Airbus is van plan een fabriek in de Verenigde Staten te openen om een miljardenopdracht van de Amerikaanse luchtmacht binnen te slepen.

Dat heeft topman Noël Forgeard tegen de Britse kranten The Sunday Times en The Sunday Telegraph gezegd. De opdracht heeft een waarde van 23 miljard dollar (ongeveer 18,5 miljard euro) en omvat de bouw van nieuwe tankervliegtuigen.

Boeing

De Amerikaanse luchtmacht had het contract eerder aan Boeing gegund, maar moest de overeenkomst onlangs verbreken. Het concern had de opdracht onrechtmatig verkregen. Een oud-functionaris van de luchtmacht had de biedprijs van Airbus aan Boeing doorgespeeld.

Korte tijd later trad ze in dienst bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer. Het schandaal kostte de financieel topman en de bestuursvoorzitter van Boeing de kop.

Europa

Airbus wil de vliegtuigen in Europa in elkaar zetten en ze vervolgens naar de VS vliegen. In Amerika worden onder meer de motoren vervangen en de tankinstallatie geïnstalleerd, aldus de plannen van Forgeard. Daarbij is volgens hem wel een Amerikaanse parter nodig. Analisten zien het defensieconcern Lockheed Martin als de meest waarschijnlijke kandidaat.

De aankondiging van Forgeard komt op het moment dat de VS de Wereldhandelsorganisatie WTO hebben ingeschakeld in het conflict met de Europese Unie over de subsidiëring van de vliegtuigindustrie. Volgens de VS zijn de subsidies van de Europese Commissie aan Airbus oneerlijk. De EU heeft ook een klacht bij de WTO ingediend. De EU wil best de financiële steun verlagen als de VS hetzelfde doen.