Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Geld Pinnen Euro Betalen euros Pinautomaat

Belgische centrale bank probeert bankrun Optima Bank te voorkomen

De Belgische centrale bank heeft bankrekeningen bij de Gentse Optima Bank geblokkeerd om een bankrun te voorkomen.
Door NU.nl

De beslissing van de Nationale Bank van België (NBB) hangt samen met "de publicatie van berichten in de media over de situatie bij Optima Bank". Ook moet de blokkering ervoor zorgen dat alle cliënten en schuldeisers op gelijke manier behandeld worden, meldt NBB woensdag in een persverklaring.

De blokkering blijft van kracht tot de nodige procedures zijn opgestart om de bankactiviteiten definitief af te wikkelen. "De eerste bekommernis van de NBB in dit verband blijft de bescherming van de belangen van de schuldeisers van Optima Bank", aldus de centrale bank. De centrale bank overlegt hierover met de Belgische minister van Financiën.

Rekeninghouders van deze bank hebben volgens het depositogarantiestelsel recht op een bedrag tot 100.000 euro. Mensen die daar vragen over hebben, kunnen terecht bij een garantiefonds.

Geen succes

Verzekeraar Optima nam in 2011 Ethias Bank over en kreeg toen ook een bankstatuut. Maar de bankactiviteiten van Optima Bank waren niet succesvol. Volgens de bank had dit onder meer te maken met bankheffingen en de lage rente.

Het bedrijf besloot in 2014 de tradtionele bankactiviteiten af te bouwen. Optima Bank biedt sinds 2015 dan ook geen nieuwe spaarrekeningen meer aan en heeft sindsdien ook geen nieuwe kredieten meer verleend. Het balanstotaal van de bank is inmiddels geslonken van 769 miljoen euro naar 140 miljoen euro.

Het bedrijf wilde zich uiteindelijk omvormen tot een beursvennootschap zonder kredietverlening en deposito's voor particulieren. Maar Optima Bank laat deze ambitie nu varen en ziet naar eigen zeggen zelf af van zijn bankvergunning.

Onregelmatigheden

Bij een recente inspectie constateerde NBB "verschillende onregelmatigheden" bij het beheer van de bank. Er zijn ook aanwijzingen voor "mogelijke strafrechtelijke inbreuken", schrijft de centrale bank. 

NBB heeft vervolgens bij de Europese Centrale Bank (ECB) een voorstel ingediend om de bankvergunning van Optima Bank in te trekken. De bank heeft op zijn beurt beloofd de eigen bankactiviteiten "ordentelijk" af te wikkelen en mee te werken aan verdere onderzoeken.

Aanbevolen artikelen