Piloten easyJet kondigen acties op Schiphol aan

In Amsterdam gestationeerde piloten en bemanning van prijsvechter easyJet gaan actievoeren voor een betere cao.

De komende weken zal dat onder meer leiden tot werkonderbrekingen en daarmee vertraging en uitval van vluchten, meldt de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) woensdag.

"Door de onwil van het easyJet-management ziet de VNV zich helaas genoodzaakt naar het middel van actievoeren te moeten grijpen en gaan we een hete zomer tegemoet", zegt VNV-president Steven Verhagen.  

De organisatie noemt onder meer het "summier" doorbetalen bij ziekte, te zware roosters en een marginale werkgeversbijdrage voor pensioen als knelpunten in het overleg tussen de vakbond en de vliegmaatschappij.

Alleen vluchten met een bemanning die in Nederland is gestationeerd zullen door de acties geraakt worden. Dat zijn met name vroege vluchten vanaf Schiphol en late vluchten richting Amsterdam.

Betreuren

Een woordvoerder van easyJet laat weten de aankondigig van de acties te betreuren. "Het doet geen recht aan de constructieve gesprekken die wij graag met hen voortzetten", zegt de organisatie die contracten tot 2018 met de piloten aanging en nog onderhandelt over een cao.  

"EasyJet biedt haar piloten marktconforme arbeidsvoorwaarden en heeft recent een aantal verbeteringen doorgevoerd", aldus de luchtvaartmaatschappij.

Vertragingen

Ook laat het bedrijf weten nog niet formeel op de hoogte te zijn gesteld van de acties, zoals bij wet is bepaald. Easyjet wil passagiers geruststellen en is van plan zich aan het vluchtschema te houden.

De VNV is van plan reizigers zoveel mogelijk op voorhand te informeren. "Tot er een cao is gesloten, doen reizigers van easyJet er verstandig aan goed in de gaten te houden of er acties worden gehouden en zo nodig alternatieven te zoeken", aldus Verhagen. 

Ongeveer zeventig easyJet-piloten hebben een Nederlands arbeidscontract.

Lees meer over:
Tip de redactie