De Europese Centrale Bank (ECB) heeft woensdag een nieuwe stap gezet in zijn poging de Europese economie te stimuleren. 

Zoals vorige week aangekondigd worden naast staatsleningen nu ook bedrijfsobligaties opgekocht door de centrale bank, die zo de kredietverlening en daarmee de vraag en de inflatie in de eurolanden wil aanjagen.

De ECB koopt al ruim een jaar maandelijks voor tientallen miljarden euro's aan obligaties op, in eerste instantie voor 60 miljard en sinds maart voor 80 miljard euro per maand.

Daarbij ging het tot nu toe vooral om eerder uitgegeven staatsleningen. Sinds woensdag kan de bank echter ook direct inschrijven bij de uitgifte van leningen door bedrijven.

Bedrijfsleningen

Het vooruitzicht op die stap zorgde de afgelopen maanden al voor een run op bedrijfsleningen, waardoor de rente op die leningen zakte tot historisch lage niveaus.

Bedrijven speelden hier op in door in mei voor ruim 50 miljard euro aan obligaties uit te geven. Dat is volgens cijfers van persbureau Bloomberg het op een na grootste bedrag dat ooit in één maand in de markt werd gezet.

De ECB kan obligaties kopen van financieel gezonde bedrijven buiten de financiële sector. Analisten verwachten dat de centrale bank hier ongeveer 5 miljard euro per maand aan zal uitgeven. Ze waarschuwden tegelijkertijd voor teleurstelling in de markten als het daadwerkelijke bedrag daar ver van verwijderd blijft.

De ECB zal elke maandag verslag doen van de aankopen in de voorgaande week. De transacties worden in opdracht van Frankfurt uitgevoerd door nationale centrale banken van de eurolanden.