'Toezichthouders hebben steeds vaker belang in eigen bedrijf'

Niet alleen bestuurders, maar ook toezichthouders (commissarissen) hebben steeds vaker aandelen in hun eigen bedrijf.

Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Onder meer de president-commissarissen van KPN en ING zouden voor meer dan een miljoen euro aan aandelen van de eigen onderneming bezitten, terwijl ze ook onafhankelijk toezicht moeten houden.

Aandelenbezit door commissarissen is om deze reden omstreden, maar wel toegestaan. Ook liggen er voorstellen op tafel om het mogelijk te maken om commissarissen voortaan in aandelen en opties uit te betalen, naast geld.

Belangen

Daarmee zouden de commissarissen vooral naar de belangen van de aandeelhouders kunnen kijken, terwijl ze ook andere partijen in de onderneming, zoals klanten en werknemers, moeten dienen.

Jeroen van der Veer, president-commissaris van ING en Philips ziet geen problemen. 'Ik vind dat commissarissen wel aandelen in hun bedrijf mogen bezitten, maar dat ze niet actief mogen handelen”, zegt hij in de krant. “Het gaat om langdurig bezit. Dus wel eventueel langzaam bijkopen, en bij voorkeur niet verkopen. Zo straalt het vertrouwen uit in de onderneming.”

Lees meer over:
Tip de redactie