KLM vervoert opnieuw meer passagiers

KLM heeft in mei opnieuw meer passagiers vervoerd, terwijl bij zustermaatschappij Air France sprake was van een daling. Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde vervoersstatistieken van de luchtvaartgroep.

KLM verwelkomde vorige maand ruim 2,6 miljoen reizigers, 3,7 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal door passagiers gevlogen kilometers nam met 1,6 procent toe, bij een 2,2 procent groter stoelaanbod. Gemiddeld zaten de toestellen van KLM voor 84,8 procent vol, een half procentpunt minder dan in mei 2015.

Air France vervoerde 4,3 miljoen passagiers, 0,3 procent minder dan een jaar eerder. Het totale aantal kilometers dat zij aflegden liep met 1 procent terug, terwijl de capaciteit stabiel bleef. De gemiddelde bezettingsgraad, een belangrijke graadmeter van efficiëntie in de luchtvaart, zakte met 0,9 procentpunt tot 82,6 procent.

In Frankrijk morren met name de piloten dat Air France stilstaat terwijl KLM investeert in nieuwe vliegtuigen en nieuwe bestemmingen. Zij vinden dat de groei evenwichtiger moet worden verdeeld en dreigen van 11 tot en met 14 juni het werk neer te leggen. Ook het Franse cabinepersoneel dreigt met acties.

Personeel

In tegenstelling tot Air France heeft KLM vorig jaar het personeel weten te overtuigen dat er een schepje bovenop moet om de concurrentie bij te kunnen benen. Dat biedt voorlopig ruimte voor groei omdat meer vluchten kunnen worden aangeboden met net zoveel personeel. Bij Air France zijn zulke productiviteitsafspraken niet gemaakt.

De ticketprijzen staan aanhoudend onder druk. In mei zakten ze op jaarbasis met rond de 5 procent. Dat geeft volgens Air France-KLM aan hoe zeer de hevige concurrentie de balans tussen vraag een aanbod heeft verstoord.

Prijsvechter Transavia breidde het aanbod afgelopen maand met ruim 10 procent uit, met name in Frankrijk en Duitsland, maar had moeite de extra beschikbare stoelen te vullen. De bezettingsgraad zakte 1,9 procentpunt tot 89,3 procent. In totaal vervoerde Transavia 1,4 miljoen passagiers, bijna een vijfde meer dan in mei 2015.

Het goederenvervoer daalde in mei met 5,8 procent, bij een 2,8 procent lagere capaciteit. Gemiddeld werd 57,6 procent van de beschikbare vrachtruimte benut.

Lees meer over:
Tip de redactie