Nederlandse bedrijven die handelen met het Verenigd Koninkrijk zullen de gevolgen van een Brits vertrek uit de Europese Unie op de lange termijn wel voelen, maar ze lopen geen acuut financieel risico.

Dat zegt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), dinsdag tegen NU.nl.

"Nederlandse bedrijven die handelen met het Verenigd Koninkrijk komen niet meteen in gevaar. De blootstelling is in Britse ponden en die blijft in ponden. Er komt geen acute faillissementsgolf van Britse bedrijven of van de Britse overheid", zegt Knot.

De DNB-president was dinsdag in Den Haag om in een jaarlijks terugkerend gesprek Tweede Kamerleden bij te praten over de financiële stabiliteit in Nederland, waarover de centrale bank eerder al een rapport publiceerde.

Daarbij kwam het referendum over een vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU), vaak een Brexit genoemd, ook aan de orde. De Britten spreken zich hier 23 juni over uit.

Zorgen

Knot benadrukt dat hij zich wel zorgen maakt over een Brexit. Er zal volgens hem in het VK sprake zijn van een lagere productiviteit, lagere economische groei en waarschijnlijk een recessie, maar grote effecten zoals die in 2011 en 2012 tijdens de eurocrisis blijven uit. "Daarmee is het niet vergelijkbaar. Het is meer een langetermijnrisico", aldus Knot.

Nederlandse bedrijven zullen hun relatie met het VK wel opnieuw moeten gaan bekijken, zegt Knot. Er kan met een Brexit namelijk een einde komen aan de ongelimiteerde handel. Dat hangt uiteindelijk af van de handelsafspraken die worden gemaakt als het komt tot een Brexit. Die onderhandelingen zullen zeker twee jaar duren.

Model 

Dat kan op een manier waarin alle handelsvoordelen en handelsrelaties met de EU behouden blijven zoals Noorwegen en IJsland dat nu ook hebben. De plek aan de onderhandelingstafel in Brussel zijn de Britten dan wel kwijt. Knot noemt dat geen aantrekkelijk model.

Welk onderhandelingsmodel er komt bij een Brexit, zal moeten blijken. "Het bemoeilijkt hoe dan ook de handel, maar we hoeven niet te vrezen voor dramatische ontwikkelingen waardoor de financiële stabiliteit in Nederland acuut wordt bedreigd", aldus Knot.