Brussel ziet geen geschikte kandidaten voor toetreding eurozone

Geen van de zeven EU-landen die uiteindelijk de euro moeten gaan gebruiken vanwege hun lidmaatschap van de EU, voldoet aan de criteria om toe te treden tot de Europese monetaire unie. 

Bulgarije, Tsjechië, Kroatië, Hongarije, Polen, Roemenië en Zweden zijn in principe allemaal juridisch verplicht om op termijn de euro te gaan gebruiken, maar hiervoor moeten ze wel voldoen aan de criteria: een lage inflatie, een stabiele munt, solide overheidsfinanciën en de juiste wetten voor centrale banken. Dit is nog niet het geval, zo stelt de Europese Commissie dinsdag in een rapport.

Overigens zijn ook het Verenigd Koninkrijk en Denemarken lid van de EU, maar zij hebben laten vastleggen dat ze de euro niet hoeven in te voeren. 

De Europese Commissie publiceert elke twee jaar een analyse van de vooruitgang van niet-eurolanden. Veel van de zeven landen blijken aan de criteria voor lage inflatie en lage rente en stabiele overheidsfinanciën te voldoen. De enige uitzondering was Kroatië, het land dat wel te maken heeft met een hoge rente. 

Geen van de landen voldeed echter aan de voorwaarden voor een stabiele munt.

Lees meer over:
Tip de redactie