Cao-jaar 2016 telt tot nu toe weinig stakingen

Het aantal stakingen in 2016 is tot nu toe laag vergeleken met voorgaande jaren.

Tot dusver hebben er zeven stakingen plaatsgevonden, gemiddeld genomen zijn dat er veertien in de eerste helft van het jaar. Voor de komende weken worden ook geen stakingen verwacht, maakt werkgeversvereniging AWVN dinsdag bekend.

Sinds 1999 ligt het gemiddelde aantal stakingen per jaar op veertien, vorig jaar waren dat er dertien en in 2015 vonden er 25 stakingen plaats.

In de eerste vijf maanden van dit jaar werd er gestaakt door de metaalwerkers bij Fokker, de Rotterdamse havenwerkers, bij OV-bedrijven, door de beveiligers op Schiphol en bij pluimveebedrijf Storteboom. Het ging om kleine stakingen, aldus een woordvoerder van AWVN. 

AWVN spreekt van een "gestaag verlopend cao-seizoen met een relatief hoog aantal nieuwe akkoorden en betrekkelijke arbeidsrust". De vereniging is als arbeidsvoorwaardenadviseur betrokken bij het merendeel van de negenhonderd cao’s en arbeidsvoorwaardenregelingen in Nederland.

De woordvoerder van AWVN laat weten dat het cao-seizoen soepel verloopt dankzij de aantrekkende economie. "Meer werkgevers hebben goede prognoses en zijn optimistisch."

Nieuwe akkoorden

In mei werden er achttien nieuwe akkoorden gesloten, dat brengt het totaal voor dit jaar tot nu toe op 143 voor 1,4 miljoen werknemers. In 2016 lopen 418 cao’s af.

De vorige maand overeengekomen cao's bevatten een loonafspraak van gemiddeld 1,5 procent, evenveel als in de voorgaande maanden. Dat betekent volgens de werkgeversvereniging een koopkrachtstijging van meer dan 3 procent voor werknemers.

Lees meer over:
Tip de redactie