Europese bedrijven worden steeds pessimistischer over het ondernemingsklimaat in China.

Van de ondernemingen die actief zijn in China, is 41 procent van plan zijn activiteiten in het land opnieuw te bekijken en in de kosten te snijden. Daarbij wordt banen schrappen niet uitgesloten.

Hoewel nog altijd bijna de helft van de bedrijven van plan is zijn activiteiten in China uit te breiden, is dit een daling van 39 procentpunten ten opzichte van 2013.

Het afkoelen van de Chinese economie baart bedrijven zorgen, maar ze gaan meer gebukt onder het steeds uitdagender ondernemingsklimaat in het land, zo blijkt uit het onderzoek.

Ondernemers zijn van mening dat China er tot nu toe niet in is geslaagd om zijn belofte waar te maken om voor buitenlandse bedrijven een open en competitieve markt te creëren. Een meerderheid zou zijn investeringen in China opschroeven als handelsbarrières werden weggenomen.

Chinese bedrijven hebben voordelen die buitenlandse bedrijven ontzegd worden, zo vindt 57 procent. Een ongeveer even groot deel vindt dat de toenemende beperkingen van internetgebruik een negatieve invloed hebben op de bedrijfsvoering. Het internet is soms traag en sommige websites zijn niet toegankelijk.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 506 bedrijven.