Bakkerijorganisaties Bakkersland en Borgesius bundelen hun krachten. De familie Borgesius neemt daarbij alle aandelen Bakkersland over van investeerder Parcom Capital. 

De bakkerijen gaan verder onder de naam Borgesius-Bakkersland. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt.

De nieuwe organisatie heeft door heel Nederland twintig bakkerijen, die werk bieden aan meer dan tweeduizend mensen. Zowel de familie Borgesius als het management van Bakkersland ondersteunt de transactie.

Topman Chris Deen van Bakkersland spreekt van een ''mooie stap voor iedereen", waarbij onder meer kennis, technologie en producten over en weer worden gedeeld. 

Collega Jan Borgesius van de gelijknamige bakkerij benadrukt de visie van de bedrijven op de lange termijn. Voor de overname was Borgesius afhankelijk van ''extern kapitaal''. Hij gaat ervan uit dat de fusie niet ten koste gaat van werkgelegenheid. Wel zegt hij dat er gekeken wordt naar het verhogen van de efficiëntie van het bedrijf.

De gecombineerde bakkerijorganisatie levert onder meer brood aan grote Nederlandse supermarktketens. Ook enkele Europese winkelbedrijven worden door de combinatie bediend.

Toezichthouders

De overname is nog wel afhankelijk van de goedkeuring door toezichthouders en het advies van de ondernemingsraad. De fusie wordt naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar afgerond.

Marktleider Bakkersland heeft de afgelopen jaren een aantal niet-kernactiviteiten afgestoten waaronder de winkels van Multivlaai. Het bedrijf is in 1999 ontstaan na een fusie van tien familiebedrijven. 

Door het hele land telt Bakkersland vijftien bakkerijen waar ongeveer negentienhonderd mensen actief zijn. De jaaromzet van Bakkersland is 434 miljoen euro.

Borgesius is qua omzet goed voor een derde van het bedrag van Bakkersland. Bij het familiebedrijf zijn ongeveer vijfhonderd mensen werkzaam. De geschiedenis van Borgesius gaat 125 jaar terug. Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van deegstukken die in winkels worden afgebakken.