De waarde van de landbouwexport van Nederland bedroeg vorig jaar 81,3 miljard euro, het hoogste niveau ooit.

Als ook landbouwgerelateerde producten zoals landbouwmachines en meststoffen worden meegerekend, kwam de export vorig jaar uit op bijna 90 miljard euro, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Nederland is de op een na grootste landbouwexporteur ter wereld, na de Verenigde Staten. Op de derde plaats staat Duitsland, gevolgd door Brazilië en Frankrijk.

Landbouwexport 2014

Bron: CBS© NU.nl/Jerry Vermanen

Top tien

Bloemen en planten, vlees, melk en zuivel en groenten zijn de meest uitgevoerde landbouwproducten. In de top tien staan verder dranken, veevoer, cacao en cacaobereidingen, fruit, bereidingen van groenten en fruit en bereidingen van graan, meel en melk. Bij de laatste categorie gaat het vooral om babymelkpoeder.

Voor de nummers vijf tot en met negen van de lijst geldt dat er sprake is van veel wederuitvoer. Het uitgevoerde babymelkpoeder is echter zo goed als volledig van Nederlandse makelij, aldus het statistiekbureau.

Goederenoverschot

Meer dan de helft, 55 procent, van het Nederlandse goederenoverschot is te danken aan de handel in landbouwgoederen. Vorig jaar kwam het landbouwoverschot uit op 26,1 miljard euro, terwijl het totale goederenoverschot 47,5 miljard euro bedroeg.

Het landbouwoverschot neemt echter nog maar weinig toe, doordat het belang van andere goederen zoals machines en chemische producten in het handelsoverschot sterker toeneemt.

Bloemen, planten en andere sierteelt dragen het meest bij aan het handelsoverschot. Ook groenten, vlees, melk en zuivel en bereidingen van graan, meel en melk doen een duit in het zakje.

Handelstekorten zijn te vinden bij graan, oliehoudende zaden en vruchten, fruit en koffie, thee en specerijen.