Noordzeelanden maken afspraken over windparken op zee

Negen landen rondom de Noordzee onderzoeken of ze samen grootschalige windparken op zee kunnen aanleggen. Ook worden regels voor subsidies, vergunningen en netbeheer beter op elkaar afgestemd.

Ministers van de Benelux-landen, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Ierland, Zweden en Noorwegen hebben hier afspraken over gemaakt. 

Eén elektriciteitskabel van de windmolens naar land is een stuk goedkoper en efficiënter, is de gedachte. Een tekort aan energie in het ene land kan dan makkelijker naar een ander land worden getransporteerd.

Nederland legt de komende jaren vijf grote windparken aan op de Noordzee. ''Maar er is nog veel meer ruimte op de Noordzee beschikbaar", aldus minister Henk Kamp (Economische Zaken). ''We kijken nu samen met andere landen welke plannen we verder kunnen maken richting 2050."

Infrastructuur

De nieuwe infrastructuur die onstaat door de bouw van windparken op zee, moet bovendien een basis vormen voor verdere verbondenheid en marktintegratie tussen de Noordzeelanden.

Zo kan een tekort aan hernieuwbare energie in het ene land in de toekomst worden gecompenseerd door een overschot in een ander land. Dit zou ook goedkopere energie moeten opleveren voor Europese burgers.

Greenpeace steunt de inzet van de bewindsman. Maar volgens de milieuorganisatie horen bij Kamps ambities wel concrete doelen voor schone energie in het algemeen en wind op zee in het bijzonder. ''Daar ontbreekt het Nederland nu aan, wat investeringsonzekerheid geeft'', aldus Greenpeace in een reactie.

Lees meer over:
Tip de redactie