'Adviesbureau McKinsey hield investeringstak jarenlang geheim'

Het vooraanstaande adviesbureau McKinsey heeft dertig jaar lang een interne investeringstak met in totaal 9,5 miljard dollar (8,4 miljard euro) aan beheerd vermogen geheim gehouden. 

Dat blijkt uit interne documenten, ingezien door de Financial Times (FT).

De investeringstak, die officieel McKinsey Investment Office Partners (MIO) heet, wordt gerund door twaalf zeer belangrijke partners en adviseurs van McKinsey.

De bestuursleden maken geen melding van hun activiteiten bij MIO op de site van het adviesbureau en de tak zou alleen bekend zijn in kleine kring van McKinsey.  

Belangenverstrengeling

Veel oud-partners van het bedrijf hebben hoge posities in het bedrijfsleven gekregen of zijn op belangrijke politieke functies beland. Daardoor ontstaat de schijn van belangenverstrengeling vanwege de enorme omvang van het investeringsfonds, zegt Fiona Czerniawska, een kenner van de consultantwereld, in de Britse zakenkrant.

MIO laat aan FT weten dat de bestuurders de investeringsbeslissingen overlaten aan managementdivisies, zodat er juist geen sprake is van belangenverstrengeling. De aparte tak wordt onafhankelijk en apart van McKinsey aangestuurd, zegt het adviesbureau. Zodoende mocht MIO investeren in bedrijven waar McKinsey voor adviseerde.

Winst

In de afgelopen drie decennia heeft het tot nu toe geheime fonds honderden miljoenen dollars winst gemaakt voor zijn cliënten. Er werd alleen verlies geleden op het hoogtepunt van de wereldwijde financiële crisis in 2008.   

In 2014 werd er een rendement behaald van 14 procent, dat is flink hoger dan het gemiddelde van 3 procent van hedgefondsen in datzelfde jaar. Voor de investeringstak werken tachtig mensen vanuit verschillende landen.

Lees meer over:
Tip de redactie