Zeker een kwart van de zorgbestuurders verdient nog altijd meer dan de Balkenendenorm van 178.000 euro per jaar. 

Dit blijkt zaterdag uit de zesde editie van de ActiZ50, een overzicht van hoe de top van de ouderenzorg omgaat met het beschikbare geld in de sector. Het aantal mensen dat meer verdient dan de Balkenendenorm is wel lager dan vorig jaar.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de hoogste ontslagvergoeding in jaren is betaald aan de voormalige directeur van zorginstelling Driezorg in Zwolle. Hij kreeg een vergoeding van 426.113 euro bij zijn vertrek, ruim 5,5 keer zoveel als het maximum in de wet normering topinkomens.

Tegenover het AD zegt de directeur dat het om een pensioenreparatie ging en dat de helft werd afgedragen aan de belasting. Na dertig jaar bij de zorginstelling te hebben gewerkt, vertrok hij vlak voor zijn pensioen.

17.000 ontslagen 

Volgens een analyse van bijna driehonderd jaarverslagen van vakbond FNV en het AD blijkt verder dat er in het afgelopen jaar rond de 17.000 banen verloren gegaan in de thuiszorg en de ouderenzorg. 

Jan de Vries, directeur van Actiz, de organisatie voor zorgondernemers, zegt in de krant dat veel verzorgingstehuizen moesten sluiten door de forse bezuinigingen van het kabinet. Gemeenten zouden het meeste hebben bijgedragen aan de ontslaggolf. ''Er zijn in sommige gemeenten rigoreuze besluiten genomen die nu moeten worden teruggedraaid, zoals het afschaffen van de huishoudelijke hulp", aldus De Vries. Deze besluiten zijn voor een groot deel debet aan de ontslagen.

De hoogste bestuursrechter bepaalde onlangs nog dat gemeenten niet zomaar mogen snijden in de uren voor huishoudelijke hulp.

Zorggeld 

''We zien dat bestuurders nog steeds een topinkomen hebben. Tegelijkertijd hebben duizenden mensen in de thuiszorg en in de verpleeg- en verzorgingshuizen hun baan verloren. Ook verloren kwetsbare ouderen hun zorg en veel zorgmedewerkers die wel hun baan behielden, hebben wederom fors op hun arbeidsvoorwaarden moeten inleveren, zegt Sarah Dobbe van FNV Zorg & Welzijn in een reactie op de bevindingen.

De topsalarissen en gouden handdrukken worden volgens FNV van zorggeld betaald. ''Het kan niet zo zijn dat er nog steeds topsalarissen worden verdiend, terwijl de zorg in verpleeghuizen en thuiszorg zo enorm onder druk staat. Het is heel simpel: geld voor de zorg moet naar de zorg", aldus Dobbe.