Voor ouderen en uitkeringsgerechtigden zijn de voorspellingen over de koopkracht volgend jaar nog niet goed. Voor deze groepen heeft het kabinet nog een klus te klaren.

Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher vrijdag in een reactie op de jongste ramingen van De Nederlandsche Bank (DNB) en het Centraal Planbureau (CPB) over de economische groei.

De regering gaat in augustus bekijken of en hoe voor ouderen en mensen met een uitkering de koopkracht kan worden verbeterd.

De meeste Nederlanders zullen dit jaar meer te besteden hebben, aldus Asscher. De koopkracht stijgt door de hogere lonen en lagere inflatie. Volgend jaar zal de stijging wat minder zijn.

Maar komend jaar zal de werkgelegenheid eindelijk aantrekken, benadrukte de bewindsman. Het economisch herstel zet echt door, aldus Asscher. "We hebben de crisis nu echt achter ons gelaten."

Eerder dit jaar liet minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) doorschemeren dat het kabinet ouderen tegemoet zal komen als zij er in koopkracht op achteruit gaan, omdat de pensioenfondsen moeten korten.

Prognose economie

Bron: CPB© NU.nl/Jerry Vermanen

Groei

Volgens de cijfers van het CPB, die als richtlijnen voor het regeringsbeleid vormen, groeit de economie dit jaar met 1,8 procent. In maart rekende het planbureau ook op een groei van 1,8 procent voor 2016.

In 2017 groeit het bruto binnenlands product (bbp) naar verwachting met 2,1 procent. Eerder ging het planbureau voorvolgend jaar uit van een groei van 2 procent.

Ook andere kabinetsleden reageerden op de groeicijfers van het CPB. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) constateert tevreden dat de groei van de Nederlandse economie niet lijdt onder de internationale onzekerheden. 

Dijsselbloem waarschuwt dat we ons niet rijker moeten rekenen dan we zijn en rustig aan moeten doen met ons geld.

 Viceminister-president Asscher over de economie en werkgelegenheid
Viceminister-president Asscher over de economie en werkgelegenheid