Amerikaanse banengroei zwakt flink af in mei

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is de afgelopen maand blijven groeien, maar in een veel lager tempo dan in de voorgaande maanden. 

Er kwamen buiten de landbouwsector per saldo 38.000 banen bij, blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van de Amerikaanse overheid.

In april steeg de werkgelegenheid in 's werelds grootste economie nog met een herziene 123.000 arbeidsplaatsen. Economen rekenden voor mei in doorsnee op een aanwas van 160.000 banen, hetzelfde aantal dat aanvankelijk voor april was gerapporteerd. Ook het groeicijfer voor maart is aanzienlijk naar beneden bijgesteld.

Zwak

De banengroei in mei is de zwakste in bijna zes jaar tijd. De werkloosheid is wel gedaald, van 5 procent van de beroepsbevolking naar 4,7 procent. Dat komt evenwel doordat minder Amerikanen actief op zoek waren naar werk. Ook werden afgelopen maand meer mensen geteld die minder uren draaiden dan ze zouden willen.

Het veel zwakker dan verwachte banenrapport maakt een spoedige renteverhoging in de VS heel wat onwaaarschijnlijker. De Federal Reserve, de koepel van centrale banken, let bij de bepaling van het rentebeleid scherp op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Het banenrapport is een belangrijke graadmeter voor het Amerikaanse stelsel van centrale banken, Federal Reserve, dat op 15 juni zijn volgende rentebesluit neemt. De afgelopen tijd is de verwachting gegroeid dat de Amerikaanse centrale bankiers de rente op korte termijn weer zullen verhogen. De kans op een rentestap in juli wordt daarbij wel groter geacht dan in juni. De afgelopen tijd steunde het vooruitzicht op een hogere rente de koers van de dollar.

Euro

De waarde van de euro ten opzichte van de dollar ging vrijdagmiddag stevig omhoog, na de publicatie van tegenvallende berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Die kunnen betekenen dat de volgende renteverhoging in de Verenigde Staten langer op zich laat wachten dan nu wordt aangenomen.

De euro noteerde donderdag rond 15.00 uur op 1,1290 dollar, tegen 1,1150 dollar voor de publicatie van het banenrapport. Daaruit blijkt dat afgelopen maand per saldo slechts 38.000 nieuwe banen zijn gecreëerd in de Amerikaanse economie, waar op de aanwas van 160.000 arbeidsplaatsen was gerekend.

Op de aandelenbeurzen viel het banenrapport slecht. De Europese beurzen, die rond het middaguur nog op winst stonden, zakten overwegend in het rood. In Amsterdam stond de AEX rond 15.00 uur 0,1 procent in de min op 447,05 punten. Frankfurt en Parijs leverden 0,5 procent in. In Londen hield de FTSE het hoofd boven water, met een plusje van 0,3 procent.

Lees meer over:
Tip de redactie