DNB verlaagt verwachting economische groei Nederland voor 2016

De Nederlandsche Bank (DNB) verlaagt de groeiverwachting van de economie voor dit jaar naar 1,5 procent. Vorig jaar december voorspelde DNB nog een groeicijfer van 1,7 procent.

Na de terugval dit jaar, trekt de economische groei in 2017 en 2018 wel weer aan met respectievelijk 1,9 procent en 2 procent, zo voorspelt de centrale bank.

In 2018 levert dit een reëel bruto binnenlands product op dat bijna 7 procent boven het hoogste niveau van voor de financiële crisis ligt.

De werkloosheid daalt naar verwachting van 6,9 procent van de beroepsbevolking vorig jaar naar 5,7 procent in 2018.

Inflatie 

De kerninflatie, exclusief bijvoorbeeld de lage olieprijs, komt dit jaar naar verwachting uit op 1 procent en stijgt vervolgens naar 1,4 procent in 2017 en 1,8 procent in 2018.

De binnenlandse consumptie levert de komende jaren de grootste bijdrage aan de economische groei met een reële groei van 2 procent. DNB verwacht dat volgend jaar de consumptie met maar liefst 2,9 procent toeneemt, de sterkste stijging in zeventien jaar.

De bedrijfsinvesteringen groeien volgens DNB met gemiddeld ruim 4 procent per jaar. De investeringen in woningen blijven ook stevig groeien met gemiddeld ruim 6 procent.

Lees meer over:
Tip de redactie