ECB verhoogt groeiverwachting voor dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt de groeiverwachting voor dit jaar. Volgens de centrale bank groeit de Europese economie dit jaar met 1,6 procent.

Dit zegt centralebankpresident Mario Draghi tijdens een persconferentie. In een eerdere toekomstverwachting ging de centrale bank nog uit van een groeiniveau 1,4 procent.

Voor 2017 en 2018 zijn de verwachtingen gelijk gebleven met een groeicijfer van 1,7 procent voor beide jaren. 

Ook verwacht de ECB dat de consumentenprijzen harder stijgen door hogere olieprijzen. Voor dit jaar gaat de ECB uit van een inflatie van 0,2 procent. In maart werd nog een prijspeilstijging voorspeld van 0,1 procent. 

Voor 2017 en 2018 worden inflatiecijfers van respectievelijk 1,3 en 1,6 procent verwacht. 

Draghi benadrukt opnieuw dat het nodig is om op andere beleidsterreinen meer te ondernemen om de voordelen van monetair beleid volledig te benutten. Er zouden meer maatregelen genomen moeten worden om de productiviteit te verhogen en het ondernemersklimaat te verbeteren. 

De bankier vertelt verder dat de ECB tegen een Brits vertrek uit de Europese Unie is. Voor de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is het beter als het VK in de EU blijft, aldus Draghi. 

Rentetarief 

Eerder op donderdag liet de bank al weten het belangrijkste rentetarief onveranderd te laten op 0 procent. Ook de andere renteniveaus laat de centrale bank ongemoeid. 

Afgelopen maart verlaagde de ECB het belangrijkste rentetarief, de herfinancieringsrente, van 0,05 procent naar 0 procent. De depositorente werd toen verlaagd van -0,3 procent naar -0,4 procent. 

Dit betekent dat banken sindsdien minder geld betalen om geld te lenen van de ECB en juist meer moeten betalen om geld te stallen bij de centrale bank. 

Sinds maart 2015 koopt de centrale bank al maandelijks voor tientallen miljarden euro’s aan obligaties op om banken en financiële instellingen meer en goedkoper leningen uit te geven en zo de economie te stimuleren.

Lees meer over:
ECB
Tip de redactie