OPEC sluit geen akkoord over plafond olieproductie

De organisatie van olie-exporterende landen OPEC is er donderdag opnieuw niet in geslaagd een nieuw plafond voor olieproductie af te spreken. Dat zei een van de gedelegeerden na afloop.

Een lichtpuntje was wel dat Saudi-Arabië, de grootste olieproducent ter wereld, aangaf niet van plan te zijn de wereldmarkten te overspoelen met meer olie.

''Ik zie niets in een gezamenlijk productieplafond voor OPEC-landen", zei olieminister Bijan Namdar Zanganeh uit Iran al voor aanvang van de gesprekken in Wenen. Iran voelt meer voor een quotum per land. De pogingen van de nieuwe energieminister van Saudi-Arabië om Iran te overreden leverden niets op.

De olieprijzen zijn de afgelopen twee jaar flink gedaald door overproductie. De OPEC-landen overleggen al geruime tijd tevergeefs over een productieplafond, onder meer omdat Iran na het wegvallen van de sancties tegen dat land weigert zich productiebeperkingen te laten opleggen. In april leek de OPEC zelfs op sterven na dood door het gebrek aan consensus.

Optimistisch

De olieprijzen, die in aanloop naar de bijeenkomst stegen richting de 50 dollar per vat, omdat Saudi-Arabië zich optimistisch had getoond over de kans op een overeenkomst, gingen in de loop van de middag onderuit.

De prijs van Amerikaanse olie stond rond 16.00 uur 1,3 procent in de min op 48,38 dollar. Brent, maatgevend voor olie uit onder meer Europa en het Midden-Oosten, werd ruim 1 procent goedkoper bij 49,14 dollar per vat.

Begin dit jaar doken de olieprijzen tot onder de 30 dollar. Voor een vat Europese olie werd tijdens de piek in juni 2014 nog 115 dollar neergeteld.

Lees meer over:
Tip de redactie