Recordwinst voor luchtvaartbranche verwacht

De luchtvaartbranche stevent dit jaar af op een recordwinst van in totaal 39,4 miljard dollar. 

Dat verwacht de internationale brancheorganisatie IATA, die de nieuwe prognose donderdag bekendmaakte bij het begin van zijn jaarvergadering in Dublin.

IATA voorspelde in december nog een winst van 36,3 miljard dollar, tegen 35,3 miljard dollar in 2015. In het eerste kwartaal zijn de brandstofprijzen evenwel verder omlaag gegaan. Dat compenseert de tragere groei van de vraag naar vliegtickets die de brancheorganisatie voorziet.

Voor Europese luchtvaartmaatschappijen is het plaatje sinds december juist wat somberder geworden. De winst komt naar verwachting maar een fractie hoger uit dan in 2015, waar eerst een veel sterkere verbetering werd voorzien. Dat komt door de nasleep van de aanslagen in Parijs en Brussel in november en maart.

Brandstof

De totale brandstofrekening daalt naar verwachting met bijna 30 procent tot 127 miljard dollar. Terwijl het kerosineverbruik door het gestaag groeiende vluchtaanbod juist met een kleine 5 procent toeneemt. Brandstof maakt voor het eerst sinds 2004 minder dan een vijfde van de totale kosten uit, verwacht IATA.

IATA-topman Tony Tyler waarschuwde evenwel dat de rugwind die de goedkopere olie gaf, de komende tijd waarschijnlijk wat zal gaan liggen. Daarbij komt dat de wereldeconomie in het laagste tempo groeit sinds het crisisjaar 2008. De vraag naar vliegreizen blijft ''robuust'', maar neemt wel minder sterk toe dan in 2015.

Luchtvaartmaatschappijen verzetten volgens Tyler zelf ook veel werk om efficiënter en goedkoper te worden, onder meer door intensiever samen te werken. Daardoor krijgen niet alleen klanten maar ook investeerders meer waar voor hun geld, aldus de topman.

Pieter Elbers

Daarnaast werd donderdag bekend dat KLM-topman Pieter Elbers voor drie jaar is benoemd tot lid van de raad van bestuurders. "Hiermee behoudt KLM een belangrijke stem in deze leidende organisatie in de internationale luchtvaart'', laat KLM donderdag weten.

De raad vertegenwoordigt de leden binnen IATA. Ruim dertig toplieden van luchtvaartmaatschappijen wereldwijd hebben er zitting in. Zij doen dat naast hun reguliere werk. KLM werd er eerder vertegenwoordigd door voormalig topman Peter Hartman, die tevens voorzitter was van de raad.

Daarnaast heeft IATA een vaste directeur. Nu is dat nog Tyler, maar hij geeft het stokje binnenkort over aan Alexandre de Juniac, die daarvoor zijn baan bij Air France-KLM opgeeft. De IATA-leden stemmen deze week tijdens hun jaarvergadering in Dublin over zijn benoeming. Naar verwachting wordt dat een hamerstuk.

Lees meer over:
Tip de redactie