De op een na grootste vakbond die de piloten van Air France vertegenwoordigt, wil voor eind volgende week een staking aankondigen. Het gaat om een staking vanaf de tweede dag van het EK voetbal in Frankrijk.

Dat melden Franse media en persbureau Reuters woensdag.

SPAF staat op het punt een werkonderbreking van twee tot vier dagen aan te kondigen, te beginnen op 11 juni, de tweede dag van het EK. De bond vertegenwoordigt circa een kwart van de vliegers.

De grootste pilotenorganisatie SNPL verkreeg eerder deze week een mandaat van haar leden om op korte termijn stakingen af te kondigen. Onduidelijk is nog of die bond de oproep van SPAF zal steunen.

De piloten van Air France zijn verbolgen over nieuwe kostenbesparingen die het bedrijf wil doorvoeren en een krimp van het vluchtaanbod. Zij wijzen erop dat zustermaatschappij KLM wel volop groeit. Daar is ruimte voor omdat het voltallige KLM-personeel vorig jaar akkoord is gegaan met besparingsmaatregelen.

Het vliegerskorps van Air France staat al bijna twee jaar de uitvoering in de weg van een besparingsprogramma dat Air France-KLM beter bestand moet maken tegen de groeiende concurrentie. Al direct na de aankondiging in september 2014 legden de piloten twee weken het werk neer. Dat kostte de luchtvaartgroep een half miljard euro.