Braziliaanse economie opnieuw gekrompen

De Braziliaanse economie is in de eerste drie maanden van 2016 opnieuw kleiner geworden, ditmaal 0,3 procent ten opzichte van de voorgaande periode. 

Het is het vijfde kwartaal van krimp op rij voor de belangrijkste economie van Latijns-Amerika.

Vergeleken met het eerste kwartaal van 2015 is de Braziliaanse economie, ooit een van de sterkst groeiende opkomende markten ter wereld, met een kleine 5 procent gekrompen. Het land heeft zwaar te lijden onder de sterk gedaalde grondstoffenprijzen. Bovendien worstelt het met de gevolgen van een groot corruptieschandaal waardoor het politiek vleugellam is geworden.

President

Vorige maand werd president Dilma Rousseff voorlopig uit haar ambt gezet, omdat zij volgens tegenstanders geknoeid heeft met de staatsbegroting om haar herverkiezing in 2014 veilig te stellen. De senaat onderzoekt momenteel wat er klopt van die beschuldigingen. Vicepresident Michel Temer is zolang de baas.

Sinds Temer het stokje op interim-basis van Rousseff overnam, zijn al twee ministers opgestapt in verband met het slepende corruptieschandaal rond staatsoliebedrijf Petrobras. Dat maakt het nog moeilijker voor de tussenpaus om de kwetsbare economie in rustiger vaarwater te brengen.

Lees meer over:
Tip de redactie