De zware regen- en onweersbuien die maandag over het land trokken, hebben volgens een eerste ruwe schatting zeker 10 miljoen euro schade veroorzaakt aan particuliere opstal, inboedel en auto’s.

Volgens het Verbond van Verzekeraars werd vooral het oosten van het land getroffen, met name Gelderland en Twente. Her en der stonden straten blank, liepen kelders onder en bezweken daken.

Het precieze schadebedrag wordt pas over weken bekend als alle claims binnen zijn en zijn beoordeeld. Het bedrag kan volgens het verbond dus nog oplopen.

De verzekeraars zien met de klimaatverandering de schade door zware regenval de laatste jaren flink oplopen. Gemiddeld zijn hoosbuien goed voor een schadepost van 90 miljoen euro. In sommige klimaatscenario’s komt de schade door extreme neerslag op termijn uit boven de 200 miljoen euro per jaar. De schade door storm blijft gelijk.

Video: Wateroverlast in grote delen van Nederland

Compilatie: Wateroverlast in grote delen van Nederland
Compilatie: Wateroverlast in grote delen van Nederland

Veiligheid

Nu sommige gebieden ook meerdere malen met wateroverlast te kampen hebben, nemen bewoners ook eerder zelf maatregelen. Ze brengen bijvoorbeeld kostbare zaken eerder in veiligheid, aldus een woordvoerder van het verbond.