PARIJS - Bedrijven in Rusland zijn het meest geneigd steekpenningen te betalen om een contract te verwerven. Daarna komen maatschappijen uit China en Taiwan. Dat blijkt uit het dinsdag verschenen rapport van het onderzoeksbureau Transparency International TI.

Vlak daarachter volgen Zuid-Korea, Italië, Hongkong, Maleisië, Japan en de Verenigde Staten, aldus het in Berlijn gevestigde burreau in haar Bribe Payers Index 2002.

Uit de lijst mag worden geconcludeerd dat de rijkere landen minder zouden moeten wijzen naar de armere landen als het om corruptie gaat en meer zouden moeten optreden tegen bedrijven in eigen land, zei TI-directeur Eigen.

"Politici en overheidsfunctionarissen in de leidende industrielanden besteden te weinig aandacht aan de verrotting in eigen tuin", zei hij. Het onderzoek dat werd uitgevoerd in de vijftien ontwikkelingslanden die het meest handelden met het westen richtte zich vooral op de degenen die de steekpenningen gaven, "de bron van corruptie", en niet op de ontvangers.

Onaanvaardbaar

Bedrijven uit Rusland en China bieden voor contracten steekpenningen aan op een "uitzonderlijk en onaanvaardbaar niveau", aldus TI. Amerikaanse, Italiaanse en Franse bedrijven hadden een "grote neiging" steekpenningen aan te bieden voor het verwerven van een contract.

Uit het onderzoek blijkt dat concerns uit Australië, Zweden, Zwitserland, Canada en Oostenrijk het minst bereid bleken steekpenningen aan te bieden. Rusland kwam niet voor op de eerste lijst van steekpenningenbetalers uit 1999.

Toen stond China bovenaan de lijst, gevolgd door Zuid-Korea en Taiwan. Volgens Eigen is het opvallend dat Amerikaanse bedrijven corrupter lijken te zijn geworden dan in het eerste onderzoek.

Bouwwereld

Omkoping kwam het meest voor in de bouwwereld, gevolgd door de wapen- en defensie-industrie. Bedrijven uit rijke landen betaalden vaak forse bedragen aan regeringen in ontwikkelingslanden om grote gebouwen te mogen neerzetten die geen enkel nut hadden voor de burgers van die landen.

"Deze landen hebben geen gezondheids-, onderwijs- en sociale instellingen. Alle middelen worden dankzij deze heilloze samenwerking tussen de noordelijke leveranciers en de zuidelijke elite gepompt in nutteloze projecten", aldus Eigen.