Het evenwicht tussen Air France en de KLM moet worden hersteld. Dat is waarom de piloten van Air France maandag voor een lange staking in juni hebben gestemd.

Dat laat leider Philippe Evain van de belangrijkste pilotenvakbond SNPL weten.

Evain zei tegen de nieuwszender BFMTV dat ''de luchtvaartmaatschappij al een tiental jaren op twee pijlers rust, de Franse onderneming en de Nederlandse evenknie, KLM". "Helaas moeten we constateren dat de meest wezenlijke activiteiten in onze productie worden overgeheveld naar de Nederlandse kant. Dit moet ophouden en het werk moet terug naar Frankrijk'', zei Evain maandagavond.

Hij deed zijn uitspraken nadat een meerderheid van de piloten van Air France heeft ingestemd met een langdurige staking. Ze willen protesteren tegen de versobering van hun arbeidsvoorwaarden.

De pilotenbond wil in juni op zijn minst zes dagen het werk neerleggen. Of en wanneer precies wordt gestaakt, is nog onduidelijk. SNPL heeft zijn achterban maandag een mandaat gevraagd om een staking te organiseren. In 2014 kostte een staking van twee weken Air France zo'n half miljard euro.

Moeite

Air France, sinds 2004 het Franse zusterbedrijf van KLM, heeft grote moeite zijn personeel mee te krijgen in een nieuwe bezuinigingsoperatie die ruim anderhalf jaar terug werd aangekondigd.

Bij de piloten moeten bovendien nog maatregelen worden doorgevoerd die deel uitmaken van een eerder besparingsplan, dat al vorig jaar afgerond had moeten zijn.

Een Franse rechter gaf Air France onlangs groen licht om die achterstallige bezuinigingsmaatregelen alsnog door te drukken. Sindsdien dreigen de vliegers met acties.

Valse start

Voor de nieuwe topman Jean-Marc Janaillac, die in juli Alexandre de Juniac opvolgt, zou dat een valse start betekenen. Een staking zou bovendien samen kunnen vallen met bredere protesten in heel Frankrijk tegen een hervorming van het arbeidsrecht.

Franse vervoerbedrijven staan onder grote druk om het land ondanks de acties bereikbaar te houden. Frankrijk is gastheer van het EK voetbal, dat op 10 juni begint.