Ruim 74 procent van de Nederlanders in steden heeft in 2015 betaald werk. Op het platteland is dat percentage zelfs nog hoger: 79,6 procent.

Nederland doet het daarmee goed in vergelijking tot andere EU-landen, blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van Eurostat.

Gemiddeld verricht 70 procent van de Europese stedelingen tussen de 20 en 64 jaar betaalde arbeid. Het hoogst scoort Zweden, waar bijna 80 procent van de beroepsbevolking aan het werk is. Griekenland bungelt onderaan met 53 procent.

Het Europese statistiekbureau vergeleek nationale cijfers uit 2015 van EU-burgers tussen de 20 en 64 jaar. Binnen deze leeftijdsgroep woont gemiddeld 41 procent van de EU-inwoners in steden.

Armoede

Het risico op armoede is in Nederlandse steden lager dan in andere Europese landen. Gemiddeld heeft bijna een kwart van de stedelijke populatie in de EU kans op armoede en sociale uitsluiting. In Nederland is dat 18,6 procent, tegenover 15,5 procent op het platteland. Hier gaat het wel om voorlopige cijfers.

In veel EU-landen is het risico op armoede juist hoger op het platteland. Voor Bulgarije is dat zelfs ruim 51 procent, tegenover 30 procent in en rondom steden.

Ook in Roemenië (50,7 procent) en Griekenland (38,8 procent) is het riscio op armoede groter in perifere gebieden. 

Werkzaam per stedelijk gebied

Conferentie

Vandaag komen Europese ministers van stedelijke ontwikkeling bijeen op een conferentie in Amsterdam. Daar worden afspraken gemaakt over het verder verbeteren van het leven voor inwoners van Europese steden. Het resultaat wordt vastgelegd in het zogeheten Pact van Amsterdam.