Het Belgische postbedrijf Bpost heeft besloten door te gaan met zijn poging de Nederlandse branchegenoot PostNL in te lijven, meldt zondag de Franstalige krant Le Soir, die vrijdag al als eerste berichtte over de mogelijke fusie in de post- en pakkettenmarkt.

Bpost liet vrijdag weten dat het maandagochtend voor het begin van de beurshandel met een verklaring komt.

Het gaf verder geen details of commentaar op de berichtgeving van Le Soir. PostNL wilde evenmin inhoudelijk op de kwestie ingaan.

PostNL wilde evenmin inhoudelijk op de kwestie ingaan. Op de beurzen in Amsterdam en Brussel werd op last van toezichthouders de handel in beide aandelen stilgelegd.

Bpost zou de zegen krijgen van de Belgische overheid. Die is met een belang van iets meer dan 51 procent de grootste aandeelhouder, maar heeft volgens Le Soir plannen om een deel daarvan te verkopen. Een fusie of overname ligt politiek gevoelig wegens de mogelijke gevolgen voor de werkgelegenheid.

Afzijdig

De Nederlandse regering houdt zich evenwel afzijdig. ''PostNL is een beursgenoteerd bedrijf. Het is de verantwoordelijkheid van de aandeelhouders om over een bod een besluit te nemen en aan het bestuur en de raad van commissarissen om de aandeelhouders daarover te adviseren'', zei minister Henk Kamp van Economische Zaken vrijdag.

PostNL was vorig jaar goed voor een omzet van bijna 3,5 miljard euro. Er werken ruim 49.000 mensen voor de post- en pakketbezorger in dertien landen wereldwijd. Bpost heeft een kleine 25.000 mensen op de loonlijst staan en behaalde in 2015 een omzet van 2,4 miljard euro.