BRUSSEL - Topman Jan Coene van het Belgische telefoonbedrijf Belgacom is vrijdag per direct weggestuurd wegens een salarisschandaal. Hij bleek in een andere functie geheime loonafspraken te hebben gemaakt.

Coene incasseerde daardoor in drie jaar ruim 22 miljoen euro, terwijl het jaarverslag over die periode slechts 3,7 miljoen meldde voor de hele bedrijfstop. Coene kreeg het geld als directeur van Picanol, een grote fabrikant van onder meer lakens, blouses, airbags en weefgetouwmachines. Naar nu blijkt kreeg hij daar bovenop zijn vaste loon in drie jaar een welkomstpremie van 6,1 miljoen euro, een bonus van ruim 6,5 miljoen en 6,3 miljoen aan opties.

Het ontslag als bestuursvoorzitter bij Belgacom is vrijdag gemeld door de Belgische regering, grootaandeelhouder bij het telefoonbedrijf. De regering benoemde direct Jan Dilisen als zijn opvolger.

Picanol

Zondag was Coene al ontslagen bij Picanol. Met zijn nu bekende beloning was Coene daar de best betaalde Belgische manager aller tijden. Het personeel van Picanol reageerde vrijdag verontwaardigd op de bekendmaking. Vakbonden hebben een gesprek met de directie aangevraagd.

Naar aanleiding van het schandaal hebben twee senatoren van het liberale VLD vrijdag een wetsvoorstel ingediend dat beursgenoteerde vennootschappen verplicht om van elke individuele bestuurder alle beloningen en opties bekend te maken. Ook individuele bezoldigingen van bestuurders van overheidsbedrijven dienen openbaar gemaakt te worden.