De Belgische cipiers die al weken staken, krijgen deze maand geen salaris. Ze legden op 25 april het werk neer uit protest tegen de omstandigheden in de gevangenissen.

''Sommige cipiers hebben inmiddels hun loonbrief van mei ontvangen en daarop is te zien dat ze deze maand 0 euro hebben gekregen'', zei een vakbondsvertegenwoordiger tegen de krant Le Soir.

De overheid heeft onder meer aangeboden meer cipiers te werven en een onregelmatigheidstoeslag te betalen. De Vlaamse bonden gaan daarmee akkoord, maar de Waalse waarschijnlijk niet.

Voor 150 tot 200 gevangenen is de staking ook goed nieuws. Zij krijgen extra lang penitentiair verlof, maakte minister van Justitie Koen Geens bekend. Normaal duurt dergelijk verlof 36 uur, maar dat kan nu wel oplopen tot vijftien dagen. Met de maatregel wil Geens voorkomen dat de spanningen in de gevangenissen te hoog oplopen.

De gevangenen die het verlof krijgen moeten aan strikte voorwaarden voldoen. Zo mogen ze niet zijn veroordeeld voor moord, terrorisme of zedendelicten.