PostNL komt waarschijnlijk maandag met een persverklaring naar buiten rond de berichten dat het Belgische Bpost interesse heeft in een overname van het postbedrijf.

Dat liet een woordvoerder van PostNL vrijdag weten.

Bpost zei dat maandagochtend voor het begin van de beurshandel een verklaring naar buiten komt. De Franstalige krant Le Soir meldde eerder op de dag dat Bpost een bod wil gaan doen op zijn Nederlandse branchegenoot. 

Bpost zei dat maandagochtend voor het begin van de beurshandel een verklaring naar buiten komt. Er werden verder geen details bekendgemaakt of commentaar gegeven. Op de vraag of een verklaring na het weekend wil zeggen dat er de komende dagen onderhandelingen tussen de twee bedrijven plaatsvinden, wilde de zegsman van PostNL evenmin ingaan.

De handel in het aandeel Bpost werd vrijdag stilgelegd op de beurs in Brussel in afwachting van een verklaring. Bpost is beursgenoteerd, maar nog grotendeels eigendom van de Belgische overheid.

Het aandeel PostNL stond vrijdagmiddag op de beurs in Amsterdam op een winst van ruim 5 procent, voordat toezichthouder AFM de handel stil liet leggen in afwachting van een persbericht.

Zaak aandeelhouders

Minister Henk Kamp van Economische Zaken laat in een reactie weten dat een mogelijke overnameis een zaak van de aandeelhouders is. 

''Post NL is een beursgenoteerd bedrijf. Het is de verantwoordelijkheid van de aandeelhouders om over een bod een besluit te nemen en aan het bestuur en de Raad van Commissarissen om de aandeelhouders daarover te adviseren", aldus de minister.

Post NL heeft de wettelijke taak ervoor te zorgen dat bij iedereen in Nederland post wordt bezorgd, benadrukt Kamp. Maar de situatie op de postmarkt is al jaren moeilijk. ''Ik heb in maart al in de Kamer gezegd dat er aanleiding is ons te verdiepen in de situatie op de postmarkt en te bezien of de voorwaarden voor een gezonde ontwikkeling vervuld zijn, dan wel dat er maatregelen nodig zijn."

Eerder bod

De Belgische zakenkrant De Tijd meldt dat Bpost al op 25 maart een eerste bod heeft uitgebracht op alle aandelen van PostNL. Het aandeel was toen ongeveer 3,62 euro waard. Het eerste bod werd afgewezen en ook een tweede bod kon PostNL niet bekoren. Een derde bod zou nu nog worden bestudeerd.

Het zou op papier gaan om een fusie van gelijken, maar in de praktijk zouden de Belgen het volgens De Tijd voor het zeggen krijgen. De beurswaarde van Bpost is met 4,8 miljard euro bijna het drievoudige van de 1,7 miljard euro van PostNL.

PostNL was vorig jaar goed voor een omzet van bijna 3,5 miljard euro. Er werken ruim 49.000 mensen voor de post- en pakketbezorger in dertien landen wereldwijd. Bpost heeft een kleine 25.000 mensen op de loonlijst staan en behaalde in 2015 een omzet van 2,4 miljard euro.