Vakcentrale CNV is bereid om met het kabinet en de werkgevers in gesprek te gaan over loonsverhoging, maar benadrukt dat hier in de private sector geen overheidstaak ligt.

"Als het kabinet ons uitnodigt om ergens over te komen praten, komen wij natuurlijk opdagen. Maar de hoogte van de lonen is iets tussen werkgevers en werknemers, zo werkt dat in Nederland", zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen vrijdag tegen NU.nl.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zei donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer met de sociale partners in gesprek te gaan om over loonsverhoging te praten. Daar zou volgens de bewindsman weer ruimte voor zijn nu het economisch beter gaat. Hij wordt in zijn opvatting gesteund door De Nederlandsche Bank (DNB).

Vakcentrale FNV, de grootste vakbond in Nederland, nodigt Dijsselbloem uit om volgende week woensdag langs te komen bij één van de acties die de bond organiseert om aandacht te vragen voor meer loon in het Gelderse Aalten.

"Dit is een mooie kans voor Dijsselbloem om de daad bij het woord te voegen. Terecht dat tot hem is doorgedrongen dat mensen in Nederland hogere lonen nodig hebben", zegt Mariëtte Patijn, arbeidsvoorwaardencoördinator bij de FNV.

Flexcontracten

Limmen vindt het positief dat er ook partijen buiten de vakbonden om zijn die pleiten voor meer salaris. Maar als het kabinet hier echt iets concreets aan wil veranderen, kan ze beter de lonen in de publieke sector aanpakken. Als werkgever is de overheid daar wel aan zet.

Die mening wordt gedeeld door de FNV. Dijsselbloem kan volgens de vakbond iets doen aan de koopkracht van mensen die via gemeenten, provincies en het rijk aan het werk zijn. 

Ook vinden beide werknemersorganisaties dat de politiek iets moet voor mensen met flexcontracten. Bij de belastingdienst is nog een heleboel werk te verrichten om dat op orde te krijgen, concludeert de FNV. Ook wat Limmen betreft wordt er werk gemaakt van de "doorgeschoten flexibilisering" zodat werknemers beter zelf voor hun rechten kunnen opkomen. 

"Praten kan natuurlijk altijd. Maar hoe je het wendt of keert, loonsverhoging is aan de sociale partners", aldus de CNV-voorman.

Werkgevers

Donderdag reageerden werkgeversorganisatie VNO-NCW al op het voorstel. Ook zij gaan het gesprek graag aan, maar benadrukken eveneens dat de lonen tot stand komen in de centrale onderhandelingen.

De werkevers zijn bereid de koopkracht van werknemers te verbeteren, maar dan wel langs de "koninklijke weg" met lastenverlichting.