Volgens de Japanse premier Shinzo Abe ligt opnieuw een wereldwijde economische crisis op de loer. Dat zei de Japanner vrijdag na afloop van het overleg tussen de zeven grootste industrielanden, de G7, in Japan.

Volgens Abe zijn er parallellen te trekken met de crisis die in 2008 volgde op het faillissement van Lehman Brothers.

Abe doelde onder meer op de vooruitzichten voor de wereldeconomie. Volgens hem blijft de groei achter bij de potentie terwijl de risico's aanhouden, onder meer door een vertraagde groei in opkomende economieën. Abe benadrukte de noodzaak van beleidsreacties. Die moeten klaarliggen, mochten ze eventueel nodig zijn.

Waarschuwing

De waarschuwing van Abe werd, inspanningen door de Japanner ten spijt, niet opgenomen in de slotverklaring van het G7-overleg. Daarin werd 'slechts' gesteld dat de landen de veerkracht van de economieën hebben versterkt waarmee een nieuwe crisis moet worden voorkomen.

Volgens de verklaring is het zaak om naar sterke wereldwijde groei te zoeken. Ook moeten de verschillen in beleidsmaatregelen voor een ieder beter inzichtelijk worden.

Behalve Japan bestaat de G7 uit Frankrijk, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. De Franse president François Hollande benadrukte dat de wereldeconomie momenteel niet in een crisis zit.

Maar dit wil volgens de hem niet zeggen dat een crisis nooit meer zal plaatsvinden. Door de oorzaken van de vorige crisis te behandelen, zijn volgens Hollande verbeteringen naar voren gekomen.