Het aandeel van Philips Lighting, de lichttak van Philips, is vrijdag gestegen bij zijn beursdebuut. 

De aandelen werden voor 20 euro per stuk op de markt gezet. Rond het middaguur stond het aandeel 7,8 procent hoger op 21,56 euro. Lighting opende de sessie op 21 euro per aandeel.

Het succesvolle beursdebuut onderstreept volgens topman Eric Rondolat dat hij en zijn team beleggers een sterke 'investment case' hebben voorgelegd. Hij wees op de sterke balans en kasstroom en op de goede groeivooruitzichten voor de verlichtingsmarkt. Als zelfstandig bedrijf kan Philips Lighting daar nog beter van profiteren, verwacht hij.

Met name op de markt voor led-verlichting wordt het steeds drukker, en dreigt felle concurrentie de marges aan te tasten. Sommige analisten uitten recent hun zorgen daarover, maar Rondolat wuifde die weg. Volgens de topman loopt Philips Lighting nog altijd voorop waar het om innovatie gaat en beschikt het over een zeer sterk merk.

Overweldigend

Daarnaast is de laatste tijd flink geïnvesteerd in een slagvaardige verkooporganisatie. Die strategie heeft zich de laatste kwartalen bewezen en zal dat volgens Rondolat blijven doen. ''Wij hebben dat de laatste tijd uitgelegd aan investeerders, en zij hebben ons verhaal goed begrepen'', zei hij. De belangstelling voor het aandeel was volgens de topman ''overweldigend''.

Moederbedrijf Philips heeft een kwart van de aandelen Philips Lighting naar de beurs gebracht, en daarmee 750 miljoen euro opgehaald. Volgens beursuitbater Euronext is de beursgang van Philips Lighting daarmee de grootste tot dusver dit jaar in Europa. Aan het bedrijf is een prijskaartje komen te hangen van meer dan 3 miljard euro.

Het resterende belang wordt de komende jaren afgebouwd. Lange tijd hield Philips de deur open voor een onderhandse verkoop aan bijvoorbeeld investeerders. Rondolat liet weten zelf nooit een voorkeur te hebben gehad, maar is ''zeer tevreden'' over het gekozen scenario. Philips zelf legt zich na de splitsing volledig toe op gezondheidstechnologie.