ING gaat ongeveer driehonderd Nederlandse banen schrappen, omdat het financiële concern bankzaken voor klanten in het midden- en kleinbedrijf meer via mobiele kanalen gaat afhandelen. 

 De bank hoopt zo het werkproces te versnellen. ING zal snijden in managementposten, adviesfuncties en ondersteunde werkzaamheden.

ING wil de ingreep per 1 augustus doorvoeren. De bank wil dat de medewerkers zo veel mogelijk vertrekken via natuurlijk verloop. Andere medewerkers krijgen begeleiding in de zoektocht naar een nieuwe baan. 

ING wil meer zaken mobiel af gaan handelen om processen te versnellen. Dat moet ertoe leiden dat ondernemers met een kredietvraag binnen 48 uur over het krediet kunnen beschikken. ING benadrukte donderdag dat mkb-klanten de mogelijkheid behouden om, als ze daar behoefte aan hebben, persoonlijk met adviseurs van de bank te spreken.

Flexibel

Volgens topman Nick Jue van ING Nederland past de ingreep bij ''de richting die we vorig jaar zijn ingeslagen om onze organisatie flexibel te maken''. Bij de bank is eerder al flink gesaneerd in verband met de voortsnellende digitalisering en automatisering. Eind 2014 werd nog een reorganisatie aangekondigd waarbij de bank een streep haalde door 1.700 banen.

Vakbondsvoorzitter Reinier Castelein van De Unie maakt zich grote zorgen. ''Begeleiden naar nieuw werk klinkt mooi. Maar waar moeten deze mensen aan de slag? Er zijn al zo veel banen verloren gegaan in de financiële sector" , aldus Castelein. 

"ING wordt nu weer een stukje kleiner. Dat betekent waarschijnlijk dat de andere grootbanken straks ook weer met ingrepen komen.''

ING telt in Nederland in totaal ongeveer zestienduizend arbeidsplaatsen.