Het aantal werklozen in Frankrijk is in april gedaald. Het is voor de tweede achtereenvolgende maand dat de werkloosheid is gedaald. Dat is sinds het begin van 2011 niet meer voorgekomen.

De werkloosheid daalde naar ongeveer 10 procent. Het aantal werklozen in april was ook lager dan een jaar eerder.

Er zijn nu ongeveer 3,5 miljoen Fransen werkloos. Een kwart van de jongeren zit zonder werk.

De regering hoopt dat met de hervorming van de gecompliceerde arbeidswetgeving straks meer Fransen een baan kunnen vinden. 

Wijzigingen

De Franse premier Manuel Valls heeft donderdag op de achtste dag van felle protestacties tegen zijn arbeidswet wijzigingen in dat wetsontwerp gesuggereerd.

Het is nog mogelijk de tekst van het wetsontwerp te wijzigen en te verbeteren, zei Valls in een vraaggesprek op televisie. Maar hij voegde er wel aan toe dat ''de geest van de wetgeving'' niet mag worden aangetast.

Valls piekert er bijvoorbeeld niet over om een van de meest omstreden punten uit het wetsontwerp te halen. Het gaat om de regel dat in een bedrijf afspraken over de werktijden kunnen worden gemaakt, die afwijken van wat in het algemeen in die sector is afgesproken.

Dit is een gruwel voor de vakbonden die hiermee hun invloed zien verdwijnen. En veel werknemers vrezen straks langer te moeten werken tegen een veel lagere beloning dan nu het geval is.

Brandstof

De vele protestacties tegen het wetsontwerp zorgen voor tekorten aan brandstof en volgens Franse media ook al voor stroomuitval. De raffinaderijen en opslagplaatsen van brandstof worden door stakers lamgelegd of door actievoerders geblokkeerd. Woensdag riep het personeel van de negentien Franse kerncentrales een staking van 24 uur uit.

In het kader van de blokkades zijn donderdag twee belangrijke bruggen over de benedenloop van de rivier de Seine, de brug van de A29 bij Le Havre en de brug bij Tancarville, door betogers geblokkeerd. Ook wordt de toegang tot het vliegveld van Nantes door betogers moeilijk gemaakt.