De bezorging van pakketjes die consumenten in een ander EU-land hebben besteld moet veel goedkoper en efficiënter, vindt de Europese Commissie. 

Zij heeft woensdag een wetsvoorstel gedaan om dit mogelijk te maken.

Bezorgkosten over de grens zijn tot wel vijf keer hoger dan binnen een land, ook als de afstand vergelijkbaar is. Eurocommissaris Andrus Ansip (Digitale Eengemaakte Markt) noemde Nederland als voorbeeld van een land waar de kosten voor internationale verzending juist relatief laag zijn.

Veel bedrijven weigeren nu nog wel bestellingen uit het buitenland. Dat zogenaamde 'geoblocking' wordt aan banden gelegd. Het zou niet langer moeten uitmaken waar een bestelling wordt geplaatst, stelt de Commissie.

Het voorstel moet ertoe leiden dat de prijzen en aankoopvoorwaarden in lidstaten naar elkaar toe groeien. Bedrijven worden echter niet verplicht over de grens te bezorgen.

Voorwaarden

Consumenten laten aanbiedingen in andere landen nu nog veel te vaak liggen, zegt EU-commissaris Andrus Ansip (Digitale Markt). Ze struikelen over hoge bezorgkosten, specifieke betalingsvoorwaarden of onduidelijke rechten. 

Consumentenorganisaties in Europa verwelkomen het voorstel om een einde te maken aan geoblocking, maar zouden liever zien dat een in het buitenland besteld product ook echt moet worden geleverd door het bedrijf.

Het Europese bedrijfsleven is gereserveerder. Lobbyorganisatie Business Europe stelt dat er veel gerechtvaardigde redenen zijn voor uiteenlopende aanbiedingen in verschillende EU-landen.

Waakhonden

Europese toezichthouders krijgen onder de plannen van de Commissie meer macht om weboplichters aan te pakken. Het moet voor hen mogelijk worden om malafide webwinkels direct offline te krijgen, en om bij domeinregistratiebedrijven en banken informatie op te vragen die kan leiden tot het opsporen van oplichters.

Het Europees Parlement en de lidstaten gaan zich nu over de voorstellen van de Commissie buigen.