Royal Dutch Shell gaat nog eens wereldwijd 2.200 banen schrappen waarmee het totaal aantal ontslagen voor dit en vorig jaar uitkomt op 12.500.

Dit bevestigt het bedrijf woensdag. Het oliebedrijf zegt dat het probeert concurrerend te blijven in een tijd van lage olieprijzen en ook nog de overname van branchegenoot BG te verwerken. 

Een woordvoerder vertelt tegenover NU.nl dat de nieuwe ontslagronde ook "zeker een impact gaat hebben op de Nederlandse activiteiten". 

"In Nederland is het streven op dit moment via een vrijwillige vertrekregeling banen te reduceren". Het bedrijf sluit gedwongen ontslagen niet uit. In Nederland werken tegen de elfduizend mensen bij Shell. 

Het is al wel duidelijk dat er zo'n 475 banen in de Britse Noordzeeactiviteiten van Shell verdwijnen. 

Moeilijke tijden

"Dit zijn moeilijke tijden voor onze industrie en we moeten meer moeilijke beslissingen nemen om te verzekeren dat Shell competitief blijft in de huidige en langdurige neergang", aldus Ben van Beurden, topman van Shell. 

Na de overname van BG maakte Shell bekend 2.800 banen te schrappen wereldwijd. Deze ontslagronde kwam bovenop een eerdere ontslagronde die begin vorig jaar werd aangekondigd van 7.500 banen. 

Shell heeft zoals de rest van de oliesector last van de lage olieprijzen. Sinds 2014 zijn de olieprijzen met meer dan driekwart gedaald, hoewel de laatste weken de prijs weer is gestegen.