Philips en ASML trekken de komende vijf jaar tijd en geld uit om tenminste twintig startende technologiebedrijven op de kaart te zetten. 

De bedrijven vormen samen met ABN Amro en enkele andere partijen in de regio Brabant de Eindhoven Startup Alliance.

Met het project is volgens een zegsvrouw een "substantieel bedrag" gemoeid. Naast de financiële steun kunnen de startups profiteren van de kennis en het netwerk van de deelnemers aan de alliantie.

High Tech Campus

Voor starters met een goed idee wordt ruimte gemaakt op de High Tech Campus in Eindhoven. Vervolgens worden ze ondersteund om in een half jaar te komen tot een product dat de markt op kan.

De bedoeling is om in 2020 minstens honderd hightech-hardwarebedrijven versneld te hebben. Zo'n twintig tot dertig van hen moeten een snelle groei laten zien. Daarmee hoopt de alliantie honderden nieuwe banen te creëren in de regio Eindhoven en daarbuiten.

Impuls

"125 jaar geleden was Philips zelf een startup", zegt CEO Hans de Jong van Philips Benelux. "De toekomst van innoveren en groeien ligt in samenwerking. Met de andere leden van de Eindhoven Startup Alliance kunnen wij een impuls geven aan innovatiekracht en daarmee de verdere groei van de regio."

Topman Peter Wennink van chipmachinefabrikant ASML ziet het project als een manier om ''iets terug te geven aan de gemeenschap". Ook hoopt hij, evenals Philips, te profiteren van de ideeën van startups. ASML is ooit zelf als startup uit Philips ontstaan. 

Steun

Gisteren maakte het kabinet bekend dat vanuit de overheid 27 miljoen euro beschikbaar komt voor voor versoepeling van de loonregels voor startups en scale-ups. Ook maakt minister Kamp (Economische Zaken) 23 miljoen euro vrij om samen met het bedrijfsleven te investeren in startups en mkb.

Deze week vindt in Nederland het Startup Fest Europe plaats, een groot evenement dat is opgezet om startups te helpen bij het vinden van de juiste investeringen, het aantrekken van talent te bevorderen en deals te sluiten met het bedrijfsleven.