Supermarktketen Jumbo heeft een akkoord gesloten met zijn franchisenemers. Daarin zijn onder meer afspraken gemaakt over de verdeling van inkomsten uit online bestellingen. 

Doel van de overeenkomst is om "gezamenlijk en met snelheid te blijven innoveren", zo stellen de partijen in een persverklaring. Het gaat om een lastig dossier waarover bijvoorbeeld Albert Heijn nog geen akkoord heeft bereikt met zijn franchisers. 

"Twee derde van onze winkels wordt gerund door franchisers", zegt Jumbo-CFO Ton van Veen tegen NU.nl. "De traditionele opzet waarbij de fysieke supermarkt ons enige kanaal is, vervaagt. Kijk naar thuisbezorgen en afhaalpunten. Franchisegevers en -nemers in de retail hebben in die ontwikkeling vaak tegengestelde belangen."

Kramp

In het akkoord spreken beiden partijen de ambitie uit om die verschillen opzij te zetten. "Ik denk dat dat uniek is, zeker in de actuele discussie over de franchisecode", aldus Van Veen. "Vaak is er onderling wantrouwen. Als je niet uitkijkt raak je in een kramp waar je niet meer uit komt. Ik ben blij dat wij nu tot een overeenkomst zijn gekomen die voor beide partijen gunstig is." 

Ook voorzitter Anrico Maat van ondernemersvereniging OVJ is tevreden. "Jumbo is een organisatie met een sterke ondernemersgeest. Met de nieuwe samenwerkingsovereenkomst versterken we elkaars positie en investeren we in de kracht van lokaal ondernemerschap."

Pick-up points

De partijen willen nu samen hun zogenaamde omnichannel-strategie uitbreiden. Dat wil zeggen dat Jumbo zijn producten via verschillende kanalen op de markt brengt, zoals winkels, afhaalpunten en thuisbezorging.

Van Veen: "Wij investeren bijvoorbeeld fors in klantenwerving via internet: Daar komt van alles kijken, zoals een goed werkende site, een app en een centraal ordersysteem. Maar vervolgens kan het bezorgen door de ondernemer worden uitgevoerd, of het afhaalpunt is in zijn winkel. Zo kunnen we elkaar versterken in plaats van in elkaars vaarwater opereren."