De Britse winkelketen Marks & Spencer (M&S) gaat meer personeel op de winkelvloer inzetten om de al jaren tegenvallende kledingverkopen aan te jagen. 

Ook wil het bedrijf zijn prijzen voor kleding aanscherpen en minder inzetten op tijdelijke kortingsacties.

Met die plannen kwam de nieuwe topman Steve Rowe woensdag. Hij zei daarbij dat hij verwacht dat de ingrepen komende tijd nadelige gevolgen zullen hebben voor de winst van het warenhuisconcern.

Het terugbrengen van de groei in het mode- en zogenoemde homesegment is voor M&S nu ''topprioriteit'', aldus de bestuursvoorzitter. Hij benadrukt dat het herstel niet van de ene op de andere dag behaald zal worden.

Rowe is de opvolger van de Nederlander Marc Bolland. Hem lukte het de afgelopen jaren niet de daling van het marktaandeel op het gebied van mode een halt toe te roepen.

M&S verloor terrein aan tal van concurrenten, van modepionier Primark tot supermarktketen Tesco. Het warenhuis is wel steeds betere zaken gaan doen met de verkoop van etenswaren.

Gemengd

''Onze resultaten over het afgelopen jaar waren gemengd'', verklaarde Rowe, die hiervoor leiding gaf aan de niet-voedingsactiviteiten van M&S, waaronder kleding en schoenen.

In het gebroken boekjaar dat 26 maart eindigde, zag M&S de totale omzet met 0,8 procent oplopen tot ruim 10 miljard pond, omgerekend bijna 14 miljard euro. De winst voor belastingen zakte met bijna 20 procent tot ruim 483 miljoen pond.

Wat de gevolgen van de nieuwe plannen precies zijn voor de werkgelegenheid, werd woensdag niet bekendgemaakt. Bij M&S werken meer dan tachtigduizend mensen. De keten telt ruim 850 vestigingen in het Verenigd Koninkrijk en circa 480 filialen in andere landen.