Groningse actievoerders hebben het bestuur van Shell dinsdag een contract aangeboden, waarin ze de oliegigant eeuwigdurend aansprakelijk stellen voor alle gevolgen van de gaswinning.

De actievoerders boden het contract aan tijdens de aandeelhoudersvergadering van Shell. Ze eisten dat topman Ben van Beurden het direct tekende.

Van Beurden nam het document echter niet in ontvangst en tekende evenmin. De Groningse actievoerders, die onder meer ''Groningen, veiligheid'' en ''schande'' riepen, werden daarna weggeleid.

Van Beurden gaf tijdens de bijeenkomst wel aan dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) alle schade in Groningen zal vergoeden. De NAM is gedeeld eigendom van oliegiganten Shell en ExxonMobil.

Gaswinning

In het contract, een A4-tje groot, stond ook dat het onbeperkte recht van Shell om gas te winnen in Groningen wordt ingetrokken. In plaats daarvan verlenen de Groningers het concern het recht om maximaal 12 miljard kuub per jaar te winnen.

Daarvoor zou Shell wel de veiligheid van Groningers moeten garanderen, door onder meer veilige scholen, industrie, onroerend goed en waterkeringen te realiseren. Ook moet Shell jaarlijks 0,5 procent van de bedrijfswinst moeten reserveren ter compensatie van het 'ongemak'' van de Groningers en in plaats van de ''huidige spiegeltjes en kraaltjes''.

In het laatste artikel van het contract staat dat Shell, op alle vestigingen in Nederland met inbegrip van de tankstations, de Groningse vlag gaat voeren.