Prins Constantijn volgt Neelie Kroes op als speciale ambassadeur voor startups. 

De prins zet vanaf 1 juli de taken voort van Kroes, die in 2015 begon met vernieuwende startende ondernemers uit het buitenland naar Nederland te halen, maakt minister Henk Kamp van Economische Zaken dinsdag bekend.

In de afgelopen anderhalf jaar dat Kroes zich ermee bezighield, werd Nederland volgens Kamp op de kaart gezet als toonaangevend centrum voor startups. Prins Constantijn was al de rechterhand van Neelie Kroes bij startupprogramma StartupDelta. Hij wordt voor anderhalf jaar aangesteld. 

De prins voorziet geen problemen doordat hij binnen zijn nieuwe functie binnen de grenzen van ministeriële verantwoordelijkheid moet opereren. ''Ik heb geen schandalen gezien die Neelie heeft veroorzaakt. Zij heeft ook binnen die grenzen goed geopereerd. Bovendien, de minister-president heeft er vertrouwen in en die moet de verantwoordelijkheid nemen."

Kamp

Kamp kijkt ernaar uit om samen te werken met de nieuwe ambassadeur voor startups, die onder meer een actieagenda gaat opstellen om flexibel in wisselende teams te kunnen opereren.

"Niemand is beter toegerust om StartupDelta naar een hoger niveau te tillen. Hij heeft een schat aan ervaring in de Europese en internationale arena", aldus minister Kamp tijdens een persconferentie over de nieuwe ambassadeur. 

StartupDelta2020

Het Nederlandse programma voor startups, StartupDelta, zal de komende 4,5 jaar worden voortgezet onder de naam StartupDelta2020. 

"Als kabinet zullen we de agenda ondersteunen om Nederland verder te laten profiteren van de innovaties die startups voortbrengen. Mijn ambitie is dat Nederland een plek bereikt in de wereldwijde top vijf in de startup ecosysteem ranking van Compass in 2020. Nu staan we daarin op plek 19", aldus Kamp.

Verlenging

StartupDelta was in eerste instantie een tijdelijk initiatief, maar volgens minister Kamp heeft de Nederlandse startupwereld gevraagd om een verlenging hiervan.

Hij benadrukte wel dat StartupDelta ook nu niet een permanent instituut wordt. "Neelie heeft een hekel aan instituties en bureaucratie", zei Kamp.

Prins Constantijn zei dat hij onder meer wil werken aan het verbeteren van de verbindingen tussen startups en universiteiten. Ook zijn er volgens hem nog sectoren waarin startups moeilijk kunnen groeien en internationaal kunnen uitbreiden.

StartupDelta moet dan ook niet stoppen bij de landsgrenzen, zei hij. Ook landen als Duitsland en Frankrijk moeten worden betrokken bij de "West Coast van Europa".