Er zijn afgelopen jaar opnieuw iets meer vrouwen bijgekomen in de top van het bedrijfsleven. Maar het streefcijfer van de overheid is voor veel ondernemingen nog ver weg. 

Het aandeel vrouwen in de top van deze meer dan 250 Nederlandse ondernemingen is gestegen tot 21,5 procent, van 20,9 procent in 2015.

Ook op posities net onder de directie kwamen er meer vrouwen bij, blijkt dinsdag uit een nieuw rapport van de commissie die de vorderingen bijhoudt van bedrijven die het zogeheten Charter Talent naar de Top hebben ondertekend.

De overheid hanteert als streven dat de raden van bestuur (rvb's) en de raden van commissarissen (rvc's) voor 30 procent uit vrouwen moeten bestaan. Daar voldoen nog maar weinig bedrijven aan. Maar de charterondertekenaars doen het wel een stuk beter dan andere Nederlandse bedrijven.

Om echt wat te bereiken is het volgens de commissie wel nodig dat zich meer bedrijven bij Talent naar de Top aansluiten. Het charter bestaat al sinds 2008 en is inmiddels ondertekend door 258 bedrijven en instellingen. In 2015 kreeg de stichting er tien ondertekenaars bij, dit jaar tot nu toe één.

Diversiteit verbeteren

Het bedrijfsleven heeft van het kabinet nog een aantal jaar gekregen om de diversiteit tussen mannen en vrouwen in directies en toezichtraden te verbeteren. In 2019 wordt naar verwachting bekeken of het nodig is een vrouwenquotum in te voeren, dat bedrijven ook echt verplicht aan bepaalde voorwaarden te voldoen.

Het rapport van de commissie werd dinsdag onder meer overhandigd aan tv-presentator Arjen Lubach. Die zette zich in zijn programma Lubach op Zondag afgelopen jaar in het bijzonder in om meer vrouwen aan de top te krijgen.

Hij lanceerde de site www.dezemannenkunnengeenvrouwkrijgen.nl waarop bedrijven staan met helemaal geen vrouwen op de hoogste posten.