Twee vakbonden, beveiligingsbedrijven en Schiphol hebben een akkoord bereikt over de verlaging van de werkdruk voor beveiligers op de luchthaven. 

Vakbond FNV heeft het akkoord niet ondertekend en wil nog gaan staken, meldt de vakbond. Een woordvoerder van FNV geeft aan de precieze inhoud van het akkoord niet te kennen. 

Om 13.30 uur houdt de vakbond een kwartier werkonderbreking. 

De andere partijen zeggen afgesproken te hebben vanaf 1 september kortere statijden in te voeren bij de veiligheidscontroles in vertrekhallen 1,2 en 3, zo melden ze in een gezamenlijk persbericht. 

TNO

Op basis van aanbevelingen van TNO wordt de maximale statijd verlaagd van 150 minuten naar 120 minuten.

Vakbonden CNV Vakmensen en De Unie Security, beveiligingsbedrijven G4S, I-SEC en Securitas en Amsterdam Airport hebben dit akkoord gesloten. 

Ze baseren zich op onderzoek van TNO. Daaruit bleek onder andere dat beveiligers met de huidige statijden en een pauze van 15 minuten niet goed kunnen uitrusten van het werk. Dit kan leiden tot lichamelijke ongemakken.

Met praktijkproeven wordt onderzocht wat de meest effectieve pauze is, zowel qua pauzeduur als invulling van de pauzes.

Afkeuring werkonderbreking 

De beveiligingsbedrijven zeggen in een persbericht de werkonderbreking van FNV af te keuren. G4S, I-SEC en Securitas noemen de korte staking van FNV ongepast en achterhaald. Ze verklaren dat de vakbond dinsdagochtend is uitgenodigd om het akkoord te bespreken.

“De werkonderbreking die FNV vanmiddag op luchthaven Schiphol heeft gepland, dient geen enkel doel en levert onnodige hinder op voor reizigers en leidt tot verwarring onder de beveiligers”, aldus de beveiligers.