De omzet in de Nederlandse industrie blijft onder druk staan. Producenten haalden in het eerste kwartaal van dit jaar 4,3 procent minder omzet dan in de eerste drie maanden van vorig jaar.

Er werd meer geproduceerd, maar dat was niet voldoende om het effect van lagere afzetprijzen te compenseren, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend.

De omzet in de industrie daalt al zeven kwartalen op rij. De oliebranche speelt daarin een grote rol. Maar ook in onder meer de chemische industrie, de farmaceutische industrie en de textielindustrie daalden de omzetten in het eerste kwartaal. De elektrotechnische en machine-industrie kampte ook met een omzetdaling, iets wat tweeënhalf jaar niet is voorgekomen.

Auto-industrie 

De opbrengsten daalden niet overal. Voedingsproducenten en de ondernemers in de auto-industrie hebben juist meer omzet geboekt dan een jaar eerder.

Dat gold ook voor de hout- en bouwmaterialenindustrie, die van de oplevende bouw profiteerde. Ook steeg de omzet in de papier- en grafische industrie en de meubelindustrie, aldus het statistiekbureau.

Terwijl de omzet al kwartalen een daling laat zien, groeit de gemiddelde industriële dagproductie al vijf kwartalen op rij. In het eerste kwartaal was sprake van een groei met 1,5 procent. Deze tegengestelde ontwikkeling wordt grotendeels verklaard door de negatieve prijsontwikkeling binnen de gehele industrie.