De kosten voor het eerste windpark op de Noordzee, voor de kust van Zeeland, zijn lager dan verwacht. Door de besparing hoeft de overheid minder subsidie te verstrekken aan windstroom dan waar rekening mee gehouden was.

Dat meldt minister Kamp van Economische Zaken naar aanleiding van de inschrijfprocedure voor windpark Borssele, aldus de Volkskrant dinsdag. In totaal werden 38 biedingen uitgebracht. De daadwerkelijke besparing wordt in augustus bekendgemaakt.

Bedrijven konden meedingen met een maximale kostprijs voor stroom van 12,4 cent per kilowattuur. Vermoedelijk zijn de biedingen fors lager geweest. De kostprijs van een kilowattuur uit windpark Gemini, welke in aanbouw is bij Ameland, ligt naar schatting op 17 cent.

"Het ziet ernaar uit dat de windsector een belangrijke stap heeft gezet op het gebied van kostenreductie. Dit is positief, want het betekent dat het windpark waarschijnlijk tegen lagere kosten gebouwd kan worden dan van te voren begroot", aldus Kamp.

'Grijze' stroom

Het ministerie had 18 miljard euro subsidie voor vijftien jaar gereserveerd. Die reserve hoeft mogelijk niet volledig te worden gebruikt wanneer de kosten sterker dalen dan gedacht. Het verschil is mede afhankelijk van de minimumprijs van 'grijze' stroom.

De subsidie was beschikbaar om het verschil te dekken tussen de prijs voor grijze stroom en de prijs op de offerte van het energiebedrijf dat het windmolenpark wil uitbaten. Bij een lage 'grijze' stroomprijs is er meer subsidie nodig dan bij een hoge prijs.