Fastned, een exploitant van snellaadstations voor elektrische auto's, heeft in vijf weken tijd ruim 3 miljoen euro euro opgehaald via het nieuwe handelsplatform Nxchange. 

Het geld wordt gebruikt voor uitbreiding van het netwerk, dat nu uit vijftig laadstations in Nederland bestaat. Er komen nieuwe oplaadpunten bij langs snelwegen, in de grote steden en ook in het buitenland. Elk laadstation vergt een investering van circa twee ton, aldus oprichter Bart Lubbers van Fastned.

De laadpalenexploitant is het eerste bedrijf dat gebruikmaakt van de diensten van Nxchange, dat sinds april in de lucht is.

Ondernemers kunnen daar nieuw kapitaal aantrekken bij investeerders binnen hun eigen netwerk. Een belangrijk verschil met crowdfunding is dat er verhandelbare effecten worden uitgegeven.

Fastned kondigde in april aan dat het maximaal 10 miljoen euro wilde ophalen door nieuwe effecten uit te geven via Nxchange. Met een bedrag van 3,1 miljoen euro is Lubbers evenwel dik tevreden. Tot voor kort was het bedrijf genoteerd aan de mkb-beurs NPEX. ''Daar haalden we drie miljoen op in vijftien maanden, hier in vijf weken.''

Lubbers erkent dat de markt er wel anders uit is komen te zien. ''Het is het afgelopen jaar alleen maar duidelijker geworden dat elektrisch rijden de toekomst heeft'', aldus de ondernemer. ''Investeerders weten inmiddels dat de vraag niet of is, maar wanneer.''